Vergrijzing in de techniek

Vergrijzing in de techniek


Door vergrijzing in de techniek zijn werknemers gemiddeld op steeds oudere leeftijd aan het werk. Er stromen al jaren minder jongeren in en de technische opleidingen kampen met grote tekorten. Met de huidige vraag naar technisch personeel zal er al snel een tekort aan Installateurs en Loodgieters ontstaan. Dit concludeert kennis en adviescentrum Volandis.

Groei in de bouw


De recessie is ondertussen wel gepasseerd en ‘business is booming’.
Vooral door een toename in heet aantal huishoudens zal de bouw de komende jaren flink aan de slag moeten. Het aantal alleenstaanden is toegenomen en ook azielzoekers hebben onderdak nodig. Niet alleen jongeren wonen sneller op zichzelf, maar ook ouderen blijven langer thuis wonen. Ook de grote verduurzaming die voor 2040 op de agenda staat zal het nodige werk met zich mee brengen. Denk hierbij aan het gas dat vanaf 2030 in heel Nederland afgesloten wordt, voor die tijd dient iedereen te zijn overgestapt op zonne-energie of een warmtepomp.
Het rapport schetst dat in 2008 nog 15% van de technici jonger waren dan 24 jaar. In 2015 was dit al gedaald onder 9%. Tussen 2008 en 2015 liep het aantal 50 plussers op van 16 naar 20 procent. Ook is de gemiddelde zzp’er ondertussen boven 50 jaar oud. Vergrijzing in de techniek kan een groot probleem worden.

>

Onvoldoende geschikt personeel


Door de grote mate van vergrijzing zal de technische sector de komende tijd dus veel tekorten aan personeel gaan zien. Ook baart het ons zorgen dat het aantal gekwalificeerde monteurs sterk terug loopt. Hierdoor springen er veel ‘beunhazen’ en gastarbeiders in de markt die helemaal niet over de juiste papieren beschikken.

 • Diensten

 • Daarom Installatiedeals

  24/7 Service in Provincie Groningen
  Hoogwaardige producten
  Minimaal 2 jaar fabrieksgarantie
  Persoonlijke service
  Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  Duidelijke afspraken
 • Contactgegevens

  InstallatieDeals B.V.
  Oosterstraat 1
  9771AP Sauwerd - Groningen

  050 - 204 17 50
  Info@InstallatieDeals.nl